Regionalne potrawy Warmii i Mazur

Poznaj tradycyjne smaki naszego regionu. Skosztuj z nami pierogów z jagodami, placka po warmińsku lub różnych rodzajów miodów pitnych!

 

Jeśli wybierasz się na Warmię i Mazury, to zdecydowanie warto zapoznać się z lokalną kuchnią! Dużą popularnością w regionie Warmii i Mazur cieszy się kiszka ziemniaczana. To popularne danie regionalne, które jest przygotowywane z tartych potraw. Następnie są one mieszane z jajkami, mąką oraz różnorodnymi przyprawami. Powstała masa jest formowana w kształt kiełbasy i dokładnie smażona na patelni. Kiszka ziemniaczana jest najczęściej podawana z sosem grzybowym lub z gulaszem. Dobrze smakuje również ze zwykłą kromką chleba.

Na słodko dużym uznaniem cieszą się pierogi z jagodami. To zdecydowanie przysmak naszego regionu. Najlepiej smakują jagody zebrane prosto z lokalnych lasów, a jest ich tutaj naprawdę sporo! Jesteśmy przekonani, że można prawdziwie zakochać się w soczystych pierogach z leśnymi jagodami. Koniecznie trzeba również posmakować placka po warmińsku.

Z uwagi na licznie występujące jeziora w naszej okolicy, znajdują się tutaj różne gatunki ryb. W lokalnych restauracjach najczęściej można spotkać sandacza oraz szczupaka. Zdecydowanie polecamy smaczną, smażoną rybkę prosto z jeziora. Popularnością w naszym regionie cieszy się również barszcz.

Na koniec warto wspomnieć o miodowych specjałach. Warmia i Mazury słynącą z produkcji pysznych miodów. Najpopularniejszy w naszym regionie jest miód lipowy, który powstaje z lipy. Ma delikatny smak i lekki aromat. Uznaniem cieszy się również miód spadziowy, wielokwiatowy, wrzosowy, a także rzepakowy.